Spel för barn och ungdomar

I dag spelar både vuxna och barn spel av olika slag. När det gäller TV- och datorspel är det dock flera som utvecklats just för barn och ungdomar. Man kan dock inte bortse från att det under de senaste åren utvecklats spel även för vuxna.

Olika genrer för barn

När det gäller spel för barn brukar de delas in i samma genrer som andra spel. Ofta är innehållet dock mer anpassat till den aktuella åldersgruppen. Om det handlar om ett actionspel kan det till exempel vara seriegubbar som slåss mot varandra på ett fredligt sätt. Ett äventyrsspel kan handla om en försvunnen häst eller om en hund som gått vilse och ett skjutspel kan handla om att kasta pilar på en piltavla. Ibland kan man dock se att våld och liknande har krupit längre ner i åldrarna. Många spel har till exempel med droger, slagsmål och liknande trots att spelets åldersgrupp är 12 år.

Spel och barnets kön

Många gånger har man kunnat se att spel för barn är uppdelade efter tjejer och killar. Spel med lego, action och liknande har ofta setts som pojkspel och många gånger är det män eller pojkar på omslagen och i samband med reklam med mera. När det däremot handlar om hästar, mat, djur eller liknande är det ofta rosa, rött och tjejer med i bilden. Detta har blivit ett stort samtalsämne under de senaste åren och många företag har arbetat med att få bort den särskilda tjej- och killstämpeln som länge funnits när det gäller barnsaker och spel.

När spelen blir ett ekonomiskt problem

När det gäller spel för barn och ungdomar finns det en hel del spel till mobil och surfplatta som är gratis att börja spela. Samma sak gäller för en del onlinespel till datorn. Barnet börjar spela och tycker att spelet är roligt. Men sedan måste man börja betala för att komma vidare, eller vänta långa stunder. Att vänta är sällan ett barns starka sida och om barnet dessutom vill ha extra hästar, möbler eller vad nu spelet handlar om kommer det att kosta pengar. Det har blivit allt enklare att köpa saker till spel. I en telefons applikation räcker det ofta med att klicka på knappen köp i ett spel så dras pengarna direkt från bankkontot om inte denna funktion är avstängd. På en dator kan kortuppgifter sparas och då kan ett barn enkelt köpa saker även där. Många föräldrar har fått mycket dyra räkningar efter att de upptäckt att barnen köpt saker till sina onlinespel. Detta kan vara mycket förödande för ekonomin, särskilt om beloppet på köpet är på flera tusen kronor. Många föräldrar har kontaktat spelföretag och blockerat sina barns spel efter dessa räkningar. Många har dessutom sluppit betala eftersom att barnen gjort köpen och de inte får göra ekonomiska transaktioner.

Hålla koll på barnens spelande

Det är viktigt att hålla koll på sina barns spelande. Många barn spenderar flera timmar framför skärmen varje dag och det är inte alltid nyttigt. Många barn gör skolarbete på datorn, och spelar efteråt. Det kan innebära att halva dagen spenderas vid en skärm.