Harry Potter fanclubs och föreningar

Det är inte många som har missat filmer, spel och annat som handlar om trollkarlen Harry Potter och hans vänner. Detta har mer eller mindre blivit en klassiker och det har till och med blivit så populärt att det har skapats olika föreningar eller fanclubs för just Harry Potter. Men vad går dessa egentligen ut på?

Vad är en Harry Potter förening?

En Harry Potter förening, organisation eller fanclub består av personer som har ett och samma gemensamma intresse, nämligen Harry Potter och världen där omkring. De uttrycker sitt intresse på en mängd olika sätt, till exempel genom att skapa affischer genom fan art, podcasts eller på olika forum på nätet. Vissa organisationer träffas också i riktiga livet och klär ut sig till karaktärer från filmerna och böckerna och har rollspel. I samband med att nya filmer i serien har släppts har man kunnat se stora gäng utklädda till olika väsen från sagans värld på väg till biograferna över hela världen. Det har också ordnats releasepartyn och när nya böcker ska släppas i serien är fansen mycket heta på gröten. Förlag och bokhandlar har fått ta till extra säkerhetsåtgärder både för att böckernas innehåll inte ska kunna läcka ut, och också för att ingen ska skadas under sina bokköp.

Pottermani

När de sista fyra böckerna i serien skulle släppas uppstod den så kallade pottermanin. Denna går helt enkelt ut på att fansen blir överväldigade och gör nästan vad som helst för att få tag i de nya böckerna. Flera fans samlades och hade uppesittarkvällar under natten innan lanseringen och de tog sig sedan till bokhandeln gemensamt.

Att hitta en förening

Om man själv vill bli medlem i en Harry Potter förening kan man finna dem på flera olika ställen. Det enklaste är troligen att titta runt lite online för att finna någon förening i närheten. Man kan också sätta ut annonser och efterlysa andra som också är intresserade av böckerna eller filmerna och starta en egen förening.

Hur startar man en egen Harry Potter förening?

Det viktigaste är att finna andra med samma intresse. Man kan sedan välja att bara träffas på nätet i forum eller kanske via videosamtal eller liknande. Om man vill kan man också träffas och kanske titta på filmerna tillsammans, berätta om böckerna eller kanske rollspela olika delar av berättelsen.