Att spela online

Det finns flera grupper som gillar att samlas och spela tillsammans. Tidigare var man i många fall tvungen att ta med sig sin dator för att kunna spela tillsammans med andra och då var det i regel som så att alla spelade samma spel men på varsin dator. Fysiskt sett spelade man alltså inte med varandra utan man satt bara i samma rum och spelade. Detta har ändrats drastiskt.

Att spela online

I dag kan man spela i princip var man än befinner sig så länge man har en surfplatta, mobil eller dator samt internetuppkoppling eller ett spel som kan köras i offline-läge. Man behöver inte ta med sig sin dator för att kunna möta andra spelare längre, utan i dag kan man sitta hemma och spela med sina kompisar och prata med dem via mikrofon direkt över internet. Det är ganska fantastiskt. När vi inte kan samlas och prata rent fysiskt brukar vi ofta använda denna metod.

Via chattkanaler kan stora grupper samlas och prata samtidigt. Man kan också skapa särskilda kompisgrupper eller grupper för dem som spelar samma spel. Då kan man lyssna på alla som till exempel gör samma uppdrag, hjälpa dem och kanske till och med få hjälp själv.

Kostnader för att spela online

Hur mycket det kostar att spela online varierar. För det första måste man ha en enhet med internetuppkoppling och priset på denna kan variera stort. Hos vissa leverantörer måste man betala per gigabyte som används, medan man hos andra kan surfa obegränsat för en fast summa varje månad. Det spel man kör kan också kosta olika mycket beroende på genre, popularitet med mera. Ett riktigt snyggt onlinespel med uppdateringar som görs ofta kan kosta flera hundra kronor i månaden medan ett spel som inte längre uppdateras, men som trots allt kan spelas online kan kosta någon hundralapp i engångssumma.

Grupper som spelar tillsammans

En sak som blivit mycket populärt är så kallade LAN-grupper. Detta är människor som träffas fysiskt, eller via digitala medier och sedan spelar i ett eller flera dygn i streck. De kan spela olika spel, eller så spelar alla deltagare samma spel. Det handlar helt enkelt om att spela så mycket som möjligt, medan man sover så lite som möjligt. Just när det gäller LAN ordnas också stora evenemang för detta varje år både i Sverige och utomlands.

När dessa grupper samlas brukar de ofta diskutera kring flera olika spel. Det kan till exempel handla om att uppdateringar diskuteras, om att man hjälps åt med olika uppdrag eller så lär man nya spelare att spela. Många gånger kan spelare också få tips om helt nya spel som de inte provat tidigare och ofta diskuterar man också hur en specifik spelare funnit ett spel, hur länge denne spelat och så vidare. Grupperna brukar ofta ha bra sammanhållning eftersom att alla som är med har samma intresse, nämligen att spela.

Det finns alltså stora möjligheter att kunna spela med sina vänner även om man bor långt ifrån varandra, tack vare den moderna teknologin.