Att recensera filmer

Vi tittar på mycket film och vi diskuterar dem även med varandra om handling, ger filmen betyg med mera. Man kan nästan säga att vi gör en muntlig recension av filmen. Men vad är egentligen en recension?

Vad ska en recension innehålla?

En recension är ofta skriftlig och bör innehålla lite olika saker. För det första ska filmens namn finnas med, huvudskådespelare och lite kort info om inspelning med mera. Man bör också redogöra för handlingen i filmen. När man skriver en recension ska man dock inte avslöja exakt vad som händer. Den ska locka en tittare till att vilja se filmen, och om slutet avslöjas är nöjet borta. Man kan förvisso i vissa fall inkludera en synops men då bör den gömmas under en spoiler eller liknande i en digital text. I en recension kan man också ha med intressanta detaljer om filmen, information om misstag under inspelningen samt lite intressanta citat med mera.

Hur skriver man en recension?

När man skriver en recension är det viktigt att skriva på ett sätt som lockar en tittare att se filmen. Vissa recensioner är dock mycket ärliga och berättar i sanning om filmen är bra eller inte och detta beror lite på vilket syfte recensionen ska ha. Överlag bör man tänka på att språket ska vara bra och att andra ska tycka att recensionen är intressant skriven.

Varför ska man skriva recensioner?

Vi har börjat skriva ner en del information om de filmer vi tittar på och diskuterar om. Det finns flera anledningar till detta. För det första kan vi gå tillbaka och se vilka filmer vi sett, och vad vi tyckt om dem. Vi kan också se vilka skådespelare vi gillar bäst och om det finns något särskilt som vi alla gillar med filmerna. En annan fördel med att skriva ner lite information om filmerna är att vi lätt kan tipsa andra om sevärda filmer och dessutom kan recensionerna användas för att jämföra olika filmer med samma skådespelare eller tema.

Att jobba med att skriva recensioner

Det finns flera tidningar, sajter och liknande som söker skribenter som kan skriva recensioner av filmer. När det just gäller filmsajter kan man i många fall skriva recensioner eller delar av dem utan att få betalt. Detta kan vara en bra början till att faktiskt bli skribent och ta betalt för sina texter. På dessa sajter kan man utveckla sitt språk, se hur recensionerna ska se ut och lära sig mer av dem som skrivit recensioner tidigare. När man har lärt sig lite mer kan man sedan med fördel kontakta en tidning eller en renodlad sajt med recensioner och fråga om de behöver någon som skriver för dem. Ofta är lönen baserad på provision och beror på hur många texter man skriver och som blir godkända. I många fall kan man inte livnära sig på just dessa inkomster. Det är dock vanligt att en journalist också vet hur recensioner ska skrivas och då både skriver vanliga artiklar och recension vid sidan av dessa till en tidning.